Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínáček - 14. června - Gottwald presidentem

Co je Vzpomínáček? Vzpomínáček je všehochuť mnou vybraných událostí které se pojí k datu 14. června. František Palacký, Che Guevara, Gottwald presidentem, Univac 1, projev F. Kriegla, Válka o Falklandy, Schengenská smlouva, referendum o vstupu země do EU... Události dnešního dne jsou zajímavé. Čtěte dál...

Výběr:

František Palacký, Che Guevara, Gottwald presidentem, Univac 1, projev F. Kriegla, Falklandy, Schengenská smlouva, referendum o vstupu země do EU, svátky

Události:

1393Václav IV. udělil českým Židům privilegium, aby se sporné finanční záležitosti mezi nimi a jejich dlužníky rozhodovaly před královským soudem.

1798– Narodil se František Palacký, český spisovatel, historik a politik († 26. květen 1876)

 

1800 – Napoleon neočekávaně přešel se svou armádou průsmykem Sv. Bernarda Alpy a porazil v bitvě u Marenga rakouskou armádu; tímto debaklem na italském bojišti se zhroutilo rakouské panství v Itálii. V Miláně došlo k znovuzřízení republiky cisalpinské. Válka se přiblížila k Čechám (hlavním bojištěm se stalo jižní Německo).

1849 – Císařským nařízením vstoupila v platnost od 1. července 1850 nová soudní organizace; správa soudnictví byla svěřena ministerstvu spravedlnosti a nejvyšší soudní úřad byl přeměněn v nejvyšší soudní a kasační dvůr. Stal se vrcholem organizace, kterou tvořily další tři stupně: vrchní zemské, zemské a okresní soudy (od roku 1855 byly zemské soudy reorganizovány v soudy krajské).

1866 – Rakousko obvinilo Prusko z vměšování a předložilo Spolkovému sněmu ve Frankfurtu návrh na rozmístění spolkového vojska ve Šlesvicku a Holštýnsku; v uvedený den byl při posledním hlasování ve Spolkovém sněmu rakouský návrh přijat. Prusko reagovalo vystoupením z Německého spolku.

1928 – Narodil se Ernesto Che Guevara, argentinský revolucionář († 9. října 1967)

1948 – Národní shromáždění zvolilo jednomyslně K. GOTTWALDA [1948-1953] prezidentem republiky. Při volbě zvonily v kostelích zvony a arcibiskup J. Beran sloužil v chrámu sv. Víta slavnostní Te Deum, které si Gottwald vyžádal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951 – V USA byl představen společností Remington Rand první počítač Univac 1 určený pro trh.

1964 – Proběhly volby do Národního shromáždění; pro kandidáty Národní fronty se vyslovilo 99,99 % voličů. Současně se konaly volby do národních výborů všech stupňů - místních, okresních a krajských - a volby soudců z lidu.

1968 – představitelé Svazu čs. novinářů a Svazu čs. spisovatelů se sešli nad připravovanou novelizací zákona o periodickém tisku, která je v souladu s jejich návrhy a zájmy společnosti. Současně projednali stav příprav vydávání deníku Lidové noviny od října t. r. Vyjádřili znepokojení, že dosud se neuskutečnila jejich registrace. S potěšením vzali na vědomí, že se na mnoha místech v zemi vytvářejí výbory na obranu svobody tisku. ~ Přípravný výbor Čs. sociální demokracie vydal prohlášení, že sloučení ČSSD s KSČ v roce 1948 bylo nezákonné. ~ Moskevská Pravda uveřejňuje stať F. Konstantinova, v níž obviňuje Č. Císaře z revizionismu, a to na základě jeho projevu k 150. výročí narození K. Marxe v Praze.

1969 – Mezi občany se šíří rozmnožený text projevu F. Kriegla na plenárním zasedání ÚV KSČ 30. 5. Proč není otištěn, proč se otiskují jen útoky proti němu, ptají se občané. V textu se mj. praví: „Odmítl jsem podepsat moskevský protokol proto, že se to dělo v ovzduší vojenského obsazení republiky a že jsem v něm viděl dokument, který všestranně svazoval ruce naší republice. Vše bez konzultace s ústavními orgány a v rozporu s cítěním lidu této země. Když potom byla v Národním shromáždění předložena k ratifikaci dohoda o dočasném pobytu sovětských vojsk na čs. území, hlasoval jsem proti ní jako proti smlouvě, která byla v zásadě v rozporu se zásadami Charty OSN a principy mezinárodního soužití a ustanoveními Varšavské smlouvy. Postrádala základní náležitosti řádné smlouvy, tj. dobrovolnost. Podpisovala se v atmosféře nátlaku politického a mocenského za okolností, které jsou v rozporu s principy socialistických států a mezinárodními dokumenty. Podepisovala se v přítomnosti statisíců cizích vojáků a mohutné vojenské techniky. Smlouva byla psána nikoliv perem, ale hlavněmi děl a samopalů.“ ~ Deník Práce přinesl informace o zasedání České národní rady, která se zabývala činností Českého úřadu pro tisk a informace a některými problémy ve sdělovacích prostředcích. V rozpravě vystoupil také poslanec V. Kašpar, předseda Svazu českých novinářů, který požádal, aby se ČÚTI přičinil o registraci časopisů SČN a Svazu českých spisovatelů. Uvedl, že je neudržitelné, aby tak významné organizace české tvůrčí inteligence zůstaly bez reprezentativních tiskových orgánů.

1982Válka o Falklandy: britské jednotky dobyly Port Stanley. Toto vítězství, po němž bezpodmínečně kapitulovaly argentinské jednotky, přineslo ukončení konfliktu.

1985 – Podepsána Schengenská smlouva.

2003 – V České republice proběhlo historicky první referendum. Voliči v něm hlasovali pro nebo proti vstupu země do Evropské unie. Pro vstup se vyslovilo 77%, proti vstupu 23% voličů. Volební účast činila 55%.

2005 – Zemřel Leoš Suchařípa, český herec a překladatel (* 16. února 1932)

Svátky:

Svátek mají Roland, Anastáz, Hartwig (ze Salzburgu), Gottschalk.

V občanském kalendáři má svátek Roland. Původní tvar tohoto jména zněl Hruodlandus a znamená něco jako "slavné země".

Jméno proslavil hrdina středověkého chanson de geste (forma středověké epické básně s rytířskou tematikou), jenž byl zároveň historickou postavou z okruhu Karla Velikého. Vypravuje se o něm mnoho slavných příběhů, tradice z něho vytvořila národního hrdinu "sladké Francie". Nejslavnější zpracování jeho příběhu je starofrancouzská Píseň o Rolandovi z let 1066-96, která se dochovala v několika vzácných rukopisech (oxfordský, benátský aj.). Počátky těchto legend lze vystopovat ve dvou rukopisech z poloviny 12. století (Turpini Historia Caroli Magni et Rotholandi (Pseudoturpin) a Carmen de proditione Guenonis). Příběh o Rolandovi poskytl látku i mnoha národním literaturám - u nás píseň přebásnili J. Zeyer (parafráze) a J. Kubín (překlad).

Na to, že Roland skutečně žil, lze usuzovat například z faktu, že 15. srpna 778 byl přepaden zadní voj vojska Karlova, vracejícího se ze Španělska - o stejné události vypráví závěrečné část Písně. Útok byl ničivý, v soutěskách pyrenejských byla Karlova armáda takřka zničena. Mezi padlými bojovníky jmenuje se též Hruotlandus, Britannici limitis praefectus, což znamená "Roland, představený pobřeží normandského". Konec předchůdce literárního Rolanda byl tedy zřejmě také smutný a hrdinský.

V římském kalendáři je dnes také připomínán Hartwig ze Salzburgu. Narodil se kolem roku 955 jako syn hraběcího rodu ze Sponheimu. Hartwig byl jmenován v roce 991 arcibiskupem v Salzburgu. Jeho diecézi prospělo přátelství s císaři Ottou III. a Jindřichem II. Hartwig byl velice podnikavý a starostlivý. V roce 993 dal restaurovat již chatrný dóm v Salzburgu a v roce 996 získal pro své město tržní a mincovní právo. Dómská škola a benediktinský klášter sv. Petra doznaly za Hartwiga rozhodujících a bezesporu pozitivních reforem. Když 14. června roku 1023 Hartwig zemřel, byl oplakáván celým národem. Byl pochován v salzburském dómě. Jeho ostatky již po požáru kostela (1598) nebyly k nalezení.

Dalším dnešním světcem je Gottschalk. Tento kníže Lužických Srbů se usilovně zasazoval o christianizaci své země a sám velice aktivně pomáhal při misiích. Byl spoluzakladatelem biskupství Ratzeburg a Meklenburg. Při povstání pohanských Lužických Srbů byl 14. června 1066 zavražděn.

Tento den si také připomínáme Světový den dárců krve.

Další zajímavosti (například teplotní rekordy) můžete sledovat tak, že mě budete následovat na Twitteru. :-)

Autor: Vlastimil Šantroch | pondělí 14.6.2010 13:23 | karma článku: 7,83 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Zapomenutý trubadúr

Co se dá psát do perexu v případě poezie? Prvni sloka? To je přece naprostá kravina. Dnes vám přináším báseň Zapomenutý trubadúr.

8.5.2024 v 16:58 | Karma: 4,16 | Přečteno: 134x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Óda pro radost

Co do toho perexu jen napsat? K poezii se to dělá těžko. Takže: Trocha poezie nikdy nikoho nezabije. Dnes vám dám nahlédnout do vzpomínek na jednu z prvních lásek.

7.5.2024 v 12:39 | Karma: 5,07 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Fis a Sonet

Baví mě si hrát se slůvky. A vůbec není jednoduché napsat mikropovídku na 50 slov. Ani napsání sonetu není nejjednodušší. A víte co, tady je máte.

5.5.2024 v 10:49 | Karma: 8,38 | Přečteno: 133x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 10,37 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,23 | Přečteno: 507x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 912
  • Celková karma 5,87
  • Průměrná čtenost 1688x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)