Vlastimil Šantroch

Vzpomínáček - 14. února - Josef Toufar a Valentýnský masakr

14. 02. 2012 12:45:02
Soběslav I., Zikmund Lucemburský, James Cook, burzovní řád pražské burzy, Alexander Graham Bell a telefon, Josef Toufar, Miroslav Zikmund, založení IBM, Masakr na svatého Valentýna, Míla Myslíková, bitevní loď Bismarck, Petr Oliva, bombardování Prahy, přiznání Stalinových zločinů, Michal Pavlíček, Lawrencium, David Matásek, první satelity GPS...

14. února

Události:

1140 – Na hradě "Hostin" ve východních Čechách zemřel český kníže Soběslav I.; byl pochován po boku rodičů a sourozenců na svém oblíbeném sídle - Vyšehradě.

1368 – Narodil se Zikmund Lucemburský, braniborský markrabě, uherský a český král († 9. prosince 1437)

1779 – Zemřel James Cook, britský mořeplavec (* 28. října 1728)

1871 – Výnosem ministerstva obchodu byl schválen burzovní řád pražské burzy.

Na založení burzy složilo zakládací příspěvek mj. 79 záložen a spořitelen, 50 cukrovarů, 12 bank, 12 pojišťoven, 4 železniční společnosti.

1876Alexander Graham Bell si nechal patentovat telefon.

1902 – Narodil se Josef Toufar, český římskokatolický kněz († 25. února 1950)

Komunistický prokurátor a vrah Karel Čížek představující ve filmu Josefa Toufara
Josef Toufar
(14. července 1902, Arnolec – 25. února 1950, Praha) byl český římskokatolický kněz, oběť komunistického pronásledování katolické církve v Československu.

Pocházel z velké zemědělské rodiny, byl čtvrtým dítětem v pořadí,, jeho rodiče Josef (1865-1927) a Marie (rozená Mokrá, pocházela ze Záborné 1877-1910) měli ještě syny Bohuslava, Vladimíra a Stanislava a dceru Boženu, která byla mladší než Josef. do školy chodil osm let v Arnolci, poté pomáhal až do roku 1922 otci s hospodářstvím.

Po návratu z vojny opět pomáhal několik let otci, poté začal studovat gymnázium v Havlíčkově Brodě v letech 1928-1932), později přestoupil na reálku v Chotěboři, kde v roce 1935 odmaturoval. Vstoupil do Biskupského semináře v Hradci Královém a v 29. června 1940 ve věku 38 let byl vysvěcen na kněze. První mši sloužil v Kostele sv. Markéty ve Zhoři dne 5. července téhož roku. Od roku 1940 působil jako kaplan a od roku 1946 jako farář v Zahrádce v Posázaví, 15. dubna 1948 jej přeložili do Číhošti na Havlíčkobrodsku. V roce 1950 byl zatčen a obviněn z vykonstruování Číhošťského zázraku. Zemřel na následky věznění a krutého zacházení.

V lednu 1950 byl obviněn ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku. Podle svědků se 11. prosince a 25. prosince 1949 během mše v tamním kostele pohnul půlmetrový krucifix (kříž) na oltáři několikrát ze strany na stranu. Při mši na Boží hod vánoční téhož roku se prý křížek pohnul znovu, jak opět vypovědělo několik věřících. Šířící se zpráva o zázraku přitáhla pozornost StB. Toufar byl 28. ledna 1950 zatčen a odvlečen do věznice ve Valdicích. Tam byl krutým mučením (bití, elektrický proud a žízeň) postupně přinucen přiznat, že sexuálně zneužíval malé děti (vyšetřování v 90. letech vyloučilo pravdivost těchto obvinění, jazykoví experti navíc dospěli k závěru, že Toufar vůbec nebyl autorem přiznání a pouze podepsal text sepsaný někým jiným) a že skrytě pohyboval křížkem (i zde experti dospěli k závěru, že text sepsal někdo z vyšetřovatelů, navíc rekonstrukce prokázala, že popisované zařízení na pohyb křížku nemohlo fungovat). Pohyb křížku se nepodařilo vysvětlit dodnes: žádný z mechanismů, který StB sestavila či prohlásila za prostředek k pohybování křížkem, podle rekonstrukcí buď nemohl fungovat, nebo by musel být na holém oltáři jasně viditelný.

25. února 1950 byl Josef Toufar v kritickém zdravotním stavu způsobeném mučením převezen do pražského státního sanatoria, kde vzápětí zemřel. Do úmrtního listu musel podle pozdějšího vyšetřování lékař na příkaz StB zapsat jako důvod smrti pouze prasklý žaludeční vřed a vynechat jasné stopy mučení. O 18 let později se při vyšetřování smrti Josefa Toufara vyjádřil MUDr. František Mauer takto: „Při operaci Josefa Toufara jsem tehdy asistoval. Dělali jsme všechno, co bylo v lidských silách, ale toho člověka nebylo možno zachránit. Byl neobyčejně surovým způsobem utlučen k smrti. Řekl bych – jasná vražda!“.

Po umučení Josefa Toufara si jeho roli ve filmu zahrál sám komunistický prokurátor a vrah Karel Čížek (viz ilustrační foto)

Josef Toufar je pohřben v hromadném hrobě v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem J. Zouhar, příbuzným byla jeho smrt oznámena až po čtyřech letech. Vedoucí vyšetřovatelského týmu, který Toufara umučil k smrti, Ladislav Mácha, byl zpočátku potrestán jen stranickou důtkou (spíše za neúspěch než za samotnou smrt vězně). V roce 1968 byl soudem osvobozen, protože se mu nepodařilo prokázat přímo vraždu a zneužití pravomocí bylo podle tehdejších zákonů promlčeno. V roce 1998 byl odsouzen k pěti letům odnětí svobody nepodmíněně (nepodařilo se prokázat přímou souvislost mezi mučením a smrtí, přestože byla podle expertů vysoce pravděpodobná, ani úmyslné pozdní poskytnutí pomoci). V roce 1999 odvolací soud změnil trest na dva roky. Trest ale ze zdravotních důvodů nenastoupil.

1919 – Narodil se Miroslav Zikmund, český cestovatel

1924 – Byla založena společnost IBM.

1929 – V chicagských garážích byl spáchán tzv. Masakr na svatého Valentýna

Al Capone

Oslava svatého Valentýna v jedné z chicagských garáží se 14. února 1929 opravdu "vydařila" - na zemi zůstalo ležet více než sto prázdných nábojnic a sedm lidských těl.

Originální dárek ke svátku zamilovaných poslal mafiánský boss Al Capone svému konkurentu Georgi Moranovi, ten se však ke svému štěstí na schůzku nedostavil a o pár let si tak prodloužil život.

V té době plynuly největší zisky amerického podsvětí z nelegálního prodeje alkoholu. Nejinak tomu bylo v Chicagu, kde vládl nelítostný mafiánský boss Alphonse (Al) Capone. Nicméně Capone měl i konkurenci. Tu představoval gang George "Bugse" Morana.

Moran si dokonce troufl i na muže číslo dvě v Caponově gangu Jacka McGurna, který jen zázrakem přežil útok Moranových střelců. Odpověď byla chladnokrevná a nemilosrdná. A přišla právě v den svatého Valentýna.

Celou odvetnou operaci řídil Jack McGurn, ale ani ten se jí osobně neúčastnil. Podle plánu měl Moran v jedné z garáží převzít náklad velmi kvalitní whisky za výhodnou cenu. Kolem půl jedenácté dopoledne bylo na domluveném místě pět členů Moranova gangu, jeden jejich přítel a náhodný automechanik. Sám Moran se opozdil, a když viděl, jak ke garáži přijíždí policejní auto, schoval se a utekl. Z auta vystoupili dva policisté a tři muži v civilu - všichni Al Caponovi muži. Moranovi lidé se nejprve domnívali, že se jedná o běžnou policejní razii, proto v klidu složili zbraně a seřadili se všichni s rukama za hlavou čelem ke zdi. To byla také poslední věc, kterou stačili ve svém životě udělat.

Když utichly salvy výstřelů, vyšli z garáže falešní policisté a před nimi s rukama nad hlavou muži v civilu. Obyvatelé z okolních domů, kteří slyšeli střelbu, se tak domnívali, že policie dopadla pachatele a není třeba další strážníky volat. Když na místo přijela skutečná policie, našla jediného člověka, který ještě nějakou dobu dýchal. Ten však odmítl vypovídat.

Sám Al Capone se v té době slunil na Floridě, ale Moran jej stejně obvinil z toho, že má masakr na svědomí. Tím však porušil mafiánský zákon omerty a v podsvětí ztratil svůj vliv. Kolem roku 1940 se přestěhoval do Ohia a specializoval se na loupeže a padělání bankovek. Několik let strávil ve vězení, kde také v únoru 1957 zemřel na rakovinu plic.

Policie o dva roky později obvinila Al Capona z porušení zákona o dani z příjmu. Mafián, který sám utloukl několik lidí a dal zlikvidovat desítky dalších, byl v roce 1931 odsouzen na 11 let za daňový únik. Z vězení se sice dostal již v listopadu 1939, ale to už byl v pokročilém stadiu syfilidy. Ve zbědovaném stavu pak dožíval na své usedlosti na Floridě, kde také v lednu 1947 zemřel.

1933 – Narodila se Míla Myslíková, česká herečka († 11. února 2005)

1934 – Provedena reorganizace Malypetrovy vlády; národní demokracie z ní vystoupila na protest proti devalvaci a přešla do opozice. "Staronové" vládě široké koalice opět předsedal agrárník J. Malypetr.

1939 – Na vodu byla spuštěna bitevní loď Bismarck.

1943 - Narodil se Petr Oliva, český herec a dabér

1945Praha zažila v poledne velké bombardování 62 letadel B-17 z 8. americké letecké armády; zahynulo na 700 lidí, dalších 1000 bylo zraněno.

1956 – Na tajném zasedání XX. sjezdu Komunistické strany SSSR přiznal Nikita Chruščov Stalinovy zločiny.

Narodil se Michal Pavlíček, český hudebník

1959 – Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že byly zveřejněny ratifikační listiny ke smlouvě mezi ČSR a Polskem o konečném vyřešení státních hranic.

1961 – V laboratořích kalifornské univerzity v Berkeley byl připraven umělý prvek Lawrencium.

1963 – Narodil se David Matásek, český herec a hudebník

1989 – Předsednictvo Federálního shromáždění odhlasovalo podstatně vyšší tresty za údajné "rušení veřejného pořádku".

Na oběžnou dráhu bylo umístěno prvních 24 satelitů pro GPS.

1990 – Papež Jan Pavel II. jmenoval 5 nových sídelních biskupů; po desetiletích bylo obsazeno všech 13 československých diecézí.

Svátky:

Svátek mají Valentin (z Terni), Jan (Křtitel od Početí).

Dnes se shodují kalendáře v tom, že má svátek Valentin/Valentýn. Toto jméno je latinského původu od slova valere a znamená "zdravý, zdravým kypící", či dokonce "silný".

Patronem tohoto jména je biskup a mučedník Valentin ze 3. století, který zemřel mučednickou smrtí asi roku 268. Jeho sláva a úcta k němu dosáhla už ve 4. století Říma. Ve Valentinově bazilice u druhého milníku na via Flaminia na obvodu Říma byly možná uchovávány biskupovy ostatky, ale s jistotou to tvrdit nemůžeme. S Valentinem byly stále nějaké potíže. Valentin z Terni byl znovu a znovu zaměňován s jinými nositeli tohoto jména, shody ve znázornění jsou například s biskupem Valentinem z Rätienu. Oba jsou často zobrazováni se zmrzačeným dítětem u nohou. Lidé si jej také pletou s jiným mučedníkem, Valentinem Římským. I tento Valentin mohl mít ve 4. století domnělý hrob na Flaminiově silnici. Jisté je, že Valentin z Terni je patronem mládeže, cestujících, včelařů, přimlouvá se za dobrý sňatek a je vzýván proti moru.

V anglosaských zemích se posílají o Valentinově svátku anonymní milostné dopisy. Ve Francii a Belgii (později i v Americe) byl od 14. století zvyk losovat Valentina a Valentinu, kteří pak žili po celý rok jako snoubenci. V mnoha zemích se o Valentinově svátku dodnes darují květiny jako výraz vzájemné lásky. Kořeny tohoto obyčeje sahají daleko do minulosti. Ve starém Římě se slavila 14. února bohyně Juno, považovaná za ochránkyni manželství a rodiny. Ženám v rodině bývaly toho dne dávány květiny. V hanzovních městech míval Valentinův svátek ještě jeden, docela jiný význam. Cechy mořeplavců, kupců a řemeslníků i jiná bratrstva se 14. února scházely ke společnému přátelskému stolování. Tento den býval nazýván v dřívějších dobách také miláčkův den. Upomínal na to, že se na polích sázel "miláčkův salát" (polní salát). A ještě jedna stará pověra se váže k Valentinovu svátku. Dříve se věřilo, že svobodná dívka si vezme za manžela chlapce, kterého 14. února spatří jako prvního. Z toho plyne dobrá rada pro mladé muže: hned časně ráno popadněte kytici a běžte naproti své vyvolené.

V kalendáři bychom dnes také nalezli Jana Křtitele od Početí, vlastním jménem Jana Garcíu Jijóna. Narodil se 10. července 1561 ve Španělsku. Stal se knězem a členem řádu trinitářů. Byl to velice schopný člověk a jeden z nejžádanějších kazatelů své doby. Roku 1594 se stal spoluzakladatelem reformované větve svého řádu - při jedné cestě do Říma k papeži KIementu VIII. dostal schválení "bosých trinitářů" (1599), jejichž prvním provinciálem se stal roku 1605. Již v roce 1612 následovalo v Granadě založení ženské větve řádu. Jan zemřel 14. února 1613 v Córdobě (Španělsko), k jeho svatořečení došlo 25. května 1975.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | karma: 19.21 | přečteno: 2712 ×
Poslední články autora