Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínáček - 30. ledna - Gene Hackman a Phil Collins

Třetí cesta Kryštofa Kolumba, Karel I. a Oliver Cromwell, oddělení soudní pravomoci od politické, Franklin Delano Roosevelt, sebevražda Rudolfa Lotrinského, Jarmila Kurandová, Rudolf Caracciola, Pokroková strana lidu na Moravě, konec sedmidenní války o Těšínsko, přídělový zákon, Jiřina Petrovická, Gene Hackman, Hitler říšským kancléřem, Boris Spasskij, Karl Dönitz velitelem Kriegsmarine, Mahátma Gándhí, Ferdinand Porsche, Phil Collins, Československo vystoupilo z UNESCO, ofenzíva Vietkongu Tet, 30. leden 1969, Gerald Durrell...

Události:

1498 – Mořeplavec Kryštof Kolumbus zahájil svou třetí cestu do Ameriky (vrátil se 25. listopadu 1500).

1611 – Čtyři pluky žoldnéřů (zhruba 10-12 tisíc mužů) bratrance císaře Rudolfa II., pasovského biskupa Leopolda (pod vedením plukovníka Raméa), vpadly u Vyššího Brodu do jižních Čech, obsadily Krumlov, Budějovice, Tábor, Beroun. V téže době byl do Prahy svolán sjezd českých stavů; současně byly korunovační klenoty přeneseny z Karlštejna do Prahy.

1648 – Uzavřen separátní mír Nizozemců se Španěly; po osmdesátiletém boji získali Nizozemci uznání nezávislosti.

1649 – Anglický král Karel I. byl popraven. Z Anglie se stala republika, kterou vedl Oliver Cromwell.

1751 – Vydána rezoluce o oddělení soudní pravomoci od politické. Vymezovala pro Čechy, Moravu a Slezsko pravomoc reprezentací a konsesů.

1882 – Narodil se Franklin Delano Roosevelt, americký prezident († 12. dubna 1945)

1889 – Jediný syn císaře Františka Josefa, Rudolf Lotrinský, spáchal sebevraždu. Následníkem trůnu se stal císařův bratr Karel Ludvík; ten navštívil roku 1896 Palestinu, onemocněl zde tyfem a zemřel. Korunním princem se stal jeho syn František Ferdinand d'Este.

1890 – Narodila se Jarmila Kurandová, česká herečka († 6. prosince 1978)

1901 – Narodil se Rudolf Caracciola, německý automobilový závodník († 28. září 1959)

1909 – Spojením moravské strany pokrokové a Moravské strany lidové (dříve Neodvislé strany lidu na Moravě) vznikla Pokroková strana lidu na Moravě; do jejího čela byl zvolen A. Stránský. Strana se snažila o určitý kompromis mezi státoprávním programem a spoluprací s vídeňskou vládou.

1919 – Skončila v rámci Československo-polského sporu o Těšínsko tzv. sedmidenní válka.

1920 – Vydán přídělový zákon, na jehož základě byla přidělována rolníkům půda (tzv. drobné příděly), přičemž část byla rozdělena mezi 2296 zbytkových statků, část posléze vrácena původním vlastníkům. Pozemková reforma probíhala nejintenzivněji v letech 1923-1926, přidělování však trvalo až do konce 30. let a nebylo zcela ukončeno. Způsob finanční náhrady velkostatkářům za zabranou půdu určoval tzv. náhradový zákon z 8. dubna 1920.

1923 – Narodila se Jiřina Petrovická, česká herečka († 10. října 2008)

1931 – Narodil se Gene Hackman, americký herec

Gene Hackman vyrůstal ve státě Illinois, kde jeho otec působil jako novinář.

V letech 1947 až 1952 absolvoval službu u válečného námořnictva na Havaji, v Číně a Japonsku, kde získal také diskžokejské zkušenosti.

Byl propuštěn z armády, kvůli zlomení obou nohou. Střídal mnohá zaměstnání a studoval novinařinu v New Yorku.

Pracoval jako pomocný režisér v rozhlase a v TV. Pro herectví se rozhodl, když uviděl Marlona Branda ve filmu TRAMVAJ DO STANICE TOUHA.

Přihlásil se do hereckého kursu v kalifornském Pasadena Playhouse, kde se velmi spřátelil s Dustinem Hoffmanem, který u něho také bydlel.

Hackman je dodnes na Hoffmana velmi naštvaný, jelikož se Dustin odmítal mýt ve vaně a myl se v kuchyni, ve dřezu, zvláště když Gene se svou manželkou ráno snídali.

Po několika televizních seriálech, hrách na Broadwayi a i méně významných filmech dostal Gene Hackman velkou příležitost.

Buck Barrow, bratr legendárního gangstera Clyda Barrowa ve filmu BONNIE A CLYDE (nominace na Oskara 1968) . Gene Garrison, úzkostlivý vdovec citově vázaný na své rodiče ve filmu NIKDY JSEM NEZPÍVAL SVÉMU OTCI (nominace na Oskara 1971). Rok na to vytvořil Gene Hackman patrně svou nejslavnější roli, sveřepého a skeptického policistu Jimmyho "Pepka" Doyla, který v honbě za pašeráky narkotik má střídavě smůlu i štěstí v kultovní kriminálce FRANCOUZSKÁ SPOJKA - ŠTVANICE (Oskar 1972). Tutéž roli si zopakoval v roce 1975 v pokračování FRANCOUZSKÁ SPOJKA - DOPADENÍ.

Mezi "Spojkami" Hackman vytvořil své dvě další významné kreace. Tulák Max putující napříč Amerikou ve filmu STRAŠÁK a mistr zvukošpionáže Harry Caul v psychologickém dramatu ROZHOVOR. Gene Hackman je známý také jako padouch Lex Luthor z filmů SUPERMAN a SUPERMAN 2. Po řadě akčních, dobrodružných a válečných snímcích se Hackman vrátil k charakternímu herectví v dramatu podle skutečné události HOŘÍCÍ MISSISSIPPI (nominace na Oskara 1989) , zde hrál policistu s mírně rasistickým smýšlením, který vyšetřuje zločiny Ku-Klux-Klanu. Clint Eatwood obsadil Hackmana do role krutého šerifa Billa Daggetta ve svém, kritiky velmi dobře přijatém, westernu NESMIŘITELNÍ (Oskar 1993).

Hackman hrával nepřitažlivé, pochybující, drsné až násilnické muže, v jejichž charakterech jsou vidět prvky absurdity nejistoty, a kteří mohou působit svou tragikou komicky. Poslední dobou se stále častěji objevuje v komediích, kde získal dokonce Zlatý Glóbus za rozporuplně přijatý film TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA.

1933Adolf Hitler byl jmenován říšským kancléřem.

1937 – Narodil se Boris Spasskij, ruský šachista

1942Adolf Hitler ve svém projevu oznamuje zničení Židů do konce války.

1943 – Admirál Karl Dönitz se stal vrchním velitelem Kriegsmarine.

1945 – Československá vláda v emigraci uznala prozatímní (polskou) lublinskou vládu (prosovětskou).

1948 – Zemřel Mahátma Gándhí, indický politik (* 2. října 1869)

1951 – Zemřel Ferdinand Porsche, automobilový konstruktér (* 3. září 1875)

Narodil se Phil Collins, anglický zpěvák

Philip David Charles Collins (*30. ledna 1951, Chiswick, Londýn) je anglický zpěvák, držitel prestižních cen Grammy a Oscar, který se nejvíce proslavil jako lídr hudební skupiny Genesis.

Jeho písně se nejčastěji týkají ztracené lásky, mezi nejznámější patří Another Day in Paradise, In the Air Tonight, You’ll Be In My Heart nebo Sussudio. Obrovskou popularitu si získal už jako člen Genesis, kterou dokázal poté zužitkovat i coby sólový zpěvák.

Collins začal svou profesionální hudební kariéru jako bubeník s rockovou skupinou Flaming Youth poté pokračoval v mnohem slavnější skupině Genesis.

V Genesis dělal Collins původně jen hlasový doprovod Peteru Gabrielovi, ale po Gabrielově odchodu v roce 1975 se právě Collins stal hlavním zpěvákem.

Po čase rozběhl společně s účinkováním ve skupině i svou sólovu kariéru, čímž dopomohl Genesis k větším úspěchům. Coby sólový zpěvák prodal více než 100 milionů kusů nahrávek.

Jedna z největších hvězd světové pop music 80. a 90. let (nar. 1951). Zpěvák, bubeník, pianista, skladatel, producent a herec (před kamerou začínal už v dětství). V rodném Londýně hraje na konci 60. let v artrockové skupině Flaming Youth (1 album) a v r. 1970 se stává bubeníkem sk. Genesis. Po odchodu Petera Gabriela se stává hlavním zpěvákem této kapely (1976) a v té samé době začíná souběžně bubnovat ve skupině Brand X. V roce 1981 podepisuje nahrávací smlouvu jako sólista a už jeho debutové album je obrovsky úspěšné. To platí i pro jeho všechny další desky (vč. hitových singlů). Stylově se pohybuje od popových balad k disku.

Collins je znám jako velmi pracovitý hudebník a je vyhledávaným studiovým hráčem. Účastnil se na nahrávkách m.j. Roberta Planta, Petera Gabriela, Erica Claptona, Briana Ena či Roberta Frippa. Pracuje rovněž jako producent (m.j. Frida, Adam Ant, Howard Jones). Zajímavá byla jeho účast na obou koncertech Live Aid v r. 1985. Dokladem jeho postavení na poli světového showbusinessu je i řada ocenění typu Grammy, např. za píseň Another Day In Paradise (1990, 1. v amer. hitp.).

Špičky hitparád obsadily i singly You Can´t Hurry Love (1982 v Anglii), Against All Odds (1984, v USA), Easy Lover (1985, v Anglii), Sussudio (1985, v USA), One More Night (1982, v USA), Separate Lives (1985, v USA), A Groovy Kind Of Love (1988, 1. v USA i v Anglii) atd. Collins hrál m.j. ve filmech Miami Vice (1987), Buster (1988) a Peter Pan.

1953 – Československo vystoupilo z organizace UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu).

1968 – Armáda Vietkongu v rámci vietnamské války zahájila tzv. ofenzívu Tet.

1969 – Na první společné schůzi obou sněmoven FS byl zvolen předsedou P. Colotka. Programové prohlášení vlády přednesl O. Černík.

V rozhovoru s pražským zpravodajem francouzské tiskové agentury AFP uvedl Vilém Nový, že sebevražda J. Palacha byla „důsledkem machinací západních mocností, jimiž má být zabráněno normalizaci poměrů v Československu“. Dále řekl, že ze skladišť Lidových milicí mizejí zbraně. Tvrzení o údajném trestním vyšetřování smrti J. Palacha dementovalo 5. 2. federální ministerstvo vnitra, a další tvrzení V. Nového o krádežích zbraní dementoval ll. 2. hlavní štáb Lidových milicí.

1995 – Zemřel Gerald Durrell, britský spisovatel a zoolog (* 7. ledna 1925)

Svátky:

Svátek mají Robin, Martina a Baltylda.

Dnes má v občanském kalendáři svátek Robin. Toto jméno je francouzského původu, ale brzy se rozšířilo i u Germánů a v anglickém prostředí. Původně znělo Robert a znamená, že jeho nositel je "slávou ozářený" a má "skvělou pověst".

Robertů je v kalendáři hned několik, Robina máme jenom jednoho. Snad nejproslulejším byl zbojník ze staroanglické pověsti - Robin Hood. Zdá se docela pravděpodobné, že v pozadí bájí stojí skutečná historická osoba. Zřejmě to byl vůdce anglických Sasů, kteří se stavěli na přelomu 11. a 12. století na odpor normanské okupaci. Je třeba říci, že marně. Někteří angličtí badatelé však tvrdí, že pravdivé je tradiční podání, podle něhož Robin pocházel z prastarého domácího rodu a jmenoval se prý Robert Earl of Huntingdon. Byl to typický Janošík. Zastával se prostého lidu, napadal bohaté, a žil proto jako vyhnanec v Sherwoodském lese (v hrabství Nottingham), kde kolem sebe shromáždil znamenitou družinu ostrých hochů. Sám Robin prý patřil k nejlepším lučištníkům v Anglii. Dnes je velice populární osobou po celém světě. Robin sice už dávno zemřel nebo možná ani nežil, ale jeho legenda žije dál.

V českém církevním kalendáři má svátek Martina. Toto jméno je latinského původu a znamená, že osoby s tímto jménem jsou "zasvěceny bohu války Martovi", a kvůli tomu jsou pořádně bojovné.

O životě a smrti mučednice Martiny, která má dnes jmeniny, kolují hotové legendy. Pravdy je v nich sice pramálo, ale již v 7. století jí byla v Římě zasvěcena oratoř. Papež Urban VIII. prohlásil roku 1634, že byly nalezeny její ostatky, a krátce poté nechal vybudovat kostel sv. Lukáše a Martiny.

Dnes také v kalendáři nacházíme jedno jméno v našich poměrech poněkud zvláštní. Je to Baltylda a její příběh by se dal nazvat "Jak chudá dívka ke štěstí přišla". Baltylda se narodila kolem roku 630 v Anglii, ale jako malé děvčátko ji uloupili Vikingové a prodali do otroctví. Dostala se do domu hofmistra franského krále Chlodvíka II. Několik let děvče sloužilo do roztrhání těla, ale nebyla to práce, co jí přineslo štěstí. Jednoho dne si její nevšední krásy povšiml samotný panovník. Zamiloval se do ní a nakonec si ji i vzal. Když v roce 657 zemřel, stala se Baltylda regentkou za svého syna Chlothara III. Okamžitě začala pečovat o chudé a nemocné, starala se o kláštery, zakázala otroctví a sama založila klášter Chelles u Paříže. To se však nelíbilo vysoké šlechtě, která proti ní povstala. V roce 675 její vláda skončila. Byla vypovězena a poslední léta svého života strávila jako prostá řeholnice ve svém klášteře v Chelles, kde také 30. ledna roku 680 zemřela.

Dnešek byl ve starém Římě zasvěcen bohyni obecného blaha - Pax. Byl to den míru.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | pondělí 30.1.2012 15:45 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma: 9,67 | Přečteno: 171x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma: 22,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma: 23,95 | Přečteno: 693x | Diskuse| Poezie a próza

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma: 23,18 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní

Vlastimil Šantroch

Shaanoční koleda

Měsíc před Vánoci mi k tříleté vnučce Nellince byl mladší dcerou nadělen vnouček Nicolas. Tak jsem pro oba napsal, složil a nahrál koledu.

24.12.2020 v 15:45 | Karma: 11,64 | Přečteno: 484x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 909
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1694x
Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)