Vzpomínáček - 19. ledna - Jiří Zahajský a Jan Palach

19. 01. 2012 13:07:21
Vojtěch pražským biskupem, James Watt, první zednářská lóže na Moravě, Robert Edward Lee, Edgar Allan Poe, Paul Cézanne, Fráňa Šrámek, Eric Lambert, Jiří Zahajský, protektorátní vlády, Gabriela Wilhelmová, Jan Palach, stranické prověrky, stíhání generálmajora vojenskou kontrarozvědkou, ustavující sjezd Československého svazu žen, konec výroby Volkswagen Brouk, Apple Lisa, Carl Perkins, letecká katastrofa slovenského letadla An-24, důvěra druhé vlády Mirka Topolánka...

19. ledna
Události:

982 – Na starobylém hradisku Levý Hradec byl zvolen (přes své zdráhání) pražským biskupem (po úmrtí biskupa Dětmara roku 981) Slavníkovec Vojtěch (Adalbert); při návštěvě Uher pokřtil syna vévody Gejzy, pozdějšího uherského krále sv. Štěpána.

Měl stálé neshody s domácím polopohanským prostředím a Přemyslovci (odmítl vystupovat v roli "kaplana" pražského knížete a snažil se dodat biskupskému úřadu plné vážnosti a politické důstojnosti), opustil Čechy a odešel do Itálie (vstoupil do benediktinského kláštera v Monte Cassinu). Pražskou diecézi dočasně spravoval mohučský biskup Volkold (zemřel v srpnu 992).

1382 – Sestra krále Václava IV. Anna se provdala za anglického krále Richarda II.; rozšířily se styky mezi Anglií a Českým královstvím (první seznámení s učením J. Viklefa - Wyclifa). Žila v Londýně do roku 1394.

1736 – Narodil se James Watt, skotský mechanik a fyzik, vynálezce moderního parního stroje († 19. srpna 1819)

1782 – V Brně došlo k založení první zednářské lóže na Moravě; zakladatelem byl hrabě Karel Salm, obdržela název U vycházejícího slunce.

1807 – Narodil se Robert Edward Lee, americký generál († 12. října 1870)

1809 – Narodil se Edgar Allan Poe, americký spisovatel († 7. října 1849)

1839 – Narodil se Paul Cézanne, francouzský malíř († 22. října 1906)

1853 – Ministerstva vnitra, financí a spravedlnosti vydala společně obsáhlé předpisy o kompetenci politických a soudních úřadů; jednalo se o rozpracování tzv. Zásad organického řízení (z 31. prosince 1851). V průběhu roku vznikly první prováděcí předpisy pro některé země a celá akce byla uzavřena roku 1854.

1877 – Narodil se Fráňa Šrámek, český spisovatel a dramatik († 1. července 1952)

1900 – Nastoupila nová úřednická vláda E. von Koerbera, vůči níž byla mladočeská strana v relativně zdrženlivé (takticky proměnlivé) opozici a částečně pokračovala v etapové politice. Ve vládě se dostalo Čechům zastoupení A. Rezkem, který byl jmenován ministrem - krajanem (26. října 1904 jej vystřídal A. Randa). Nová vláda zaměřila svou pozornost na oblast hospodářských problémů (asanace měst, regulace vodních toků, výstavba železnic a veřejných budov), řešení jazykových a kulturních otázek odsunula do pozadí.

1918 – Narodil se Eric Lambert, anglo-australský spisovatel († 16. dubna 1966)

1931 – Z podnětu M. Hodži založen Národohospodářský ústav pro Slovensko, který vytvářel předpoklady pro ekonomický rozvoj této země.

1939 – Narodil se Jiří Zahajský, český herec († 19. července 2007)

Jiří Zahajský

Jiří Zahajský se narodil dva měsíce po vypuknutí 2. světové války v Mšenu u Mělníka. Po skončení války se celá rodina přestěhovala do Děčína a on se vyučil soustružníkem.

Prostřednictvím děčínských ochotníků a vyhlašování výsledků loterie v rozhlase se dozvěděl, že F. A. Burian otevírá nové studio. Režisér Hipia mu dohodl talentové zkoušky a byl přijat. Poté absolvoval DAMU (1961) a nastoupil na 4 sezony do Divadla československé armády.

V roce 1966 se stal členem Divadla Za branou, po jehož administrativním zániku v roce 1972 nastoupil trvalé angažmá v pražském Činoherním klubu.

V 60. letech se objevil v televizních seriálech „Hříšní lidé města pražského“ (1968) a „Sňatky z rozumu (1968).

Filmová léta 70. začal drobnou rolí v hororu HRABĚ DRAKULA (1970) a následně rolí příručího Matěje v seriálu „F. L. VĚK“ (1971). Jinak toto období si zahrál spíše epizodní role, většinou uniformovaných postav nebo otců s pevnou otcovskou autoritou: SOKOLOVO (1974) – četař Korima, NA KONCI SVĚTA, MĚSTO NIC NEVÍ (1975), JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY (1977) – otec Rozmarýny, NECHCI SLYŠET (1978) – adoptivní otec, SLEČNA RAJKA (1978). Objevil se také v seriálu „30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA“ v příběhu z roku 1951 a zahrál si i stranického funkcionáře v propagandistickém seriálu „INŽENÝRSKÁ ODYSEA“ .

V roce 1980 si zahrál významnou roli Lorishe ve válečném dramatu SIGNUM LAUDIS a v roce 1981 hrál v TV filmu TŘI V TOM a ve filmu KRAKONOŠ A LYŽNÍCI, kde si zahrál skelmistra. Následně spolupracoval s tvůrčí trojicí Svěrák – Smoljak – Cimrman a vytvořil krásnou roli cestovatele Emila Holuba ve filmu JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983) a nezapomenutelnou roli inspektora Trachty, který sklízí plody své práce ve filmu ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ (1984). Objevil se také v ne příliš úspěšné a vydařené kriminálce MRAVENCI NESOU SMRT (1985). V roce 1987 vytvořil opět nezapomenutelnou roli pro diváka českých seriálů – otce Berky v seriálu KŘEČEK V NOČNÍ KOŠILI.

V 90. letech hraje hlavně v divadle – stále působil v Činoherním klubu, ale objevil se i v TV filmech a televizních seriálech. Ze seriálů to bylo např. „CO TEĎ A CO POTOM“, „ŽIVOT NA ZÁMKU“ nebo „HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK“. Jeho poslední filmová role byla v české televizní pohádce „O MALÍŘI ADAMOVI“ (2006).

Jiří Zahajský se věnoval také dabingu – jeho hlasem mluvil např. Phillip Noiret.

31 let byl životním partnerem režimem pronásledované hlasatelky Kamily Moučkové (v roce 1968 to byl její hlas, který oznamoval vtrhnutí sovětských vojsk na území ČSSR). V roce 1992 se stal čtvrtým manželem Jany Brejchové. Ta mu byla v posledních letech silnou oporou, protože bojoval s rakovinou. Svůj boj bohužel prohrál 19. července 2007.

1942 – Jmenována nová protektorátní vláda v čele s J. Krejčím; předseda předchozí vlády generál A. Eliáš byl již 27. září 1941 na příkaz R. Heydricha zatčen gestapem a v monstrprocesu v Petschkově paláci odsouzen 1. října t. r. k trestu smrti.

V Londýně byla podepsána H. Ripkou a E. Raczyńskim další československo-polská deklarace, která ve 14 bodech obsahovala podrobně propracovaný plán konfederace. Jednání o konfederaci pokračovala po celý rok 1942 (vznikl společný odborový výbor, konaly se společné porady lékařů, inženýrů a dalších specialistů aj.). Nakonec se však (v letech 1943-1944) od plánu konfederace ustoupilo.

Narodila se Gabriela Wilhelmová, česká herečka († 14. října 2002)

Gabriela Wilhelmová

Gabriela Wilhelmová pocházela ze Slovácka a od dětství tíhla k divadlu.

Její kariéra začala ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, poté přešla do brněnského Divadla na provázku, nakonec zakotvila v Praze (Činoherní klub, Reduta, Viola).

Od 70. let neměla stálé angažmá, byla na volné noze a proslula především svými zájezdovými představeními pro jednoho herce (Tonka Šibenice, Biletářka atd.)

Představení Biletářka bylo v roce 1991 upraveno pro televizní zpracování.

Filmaři si Gabriely Wilhelmové povšimli až v 70. letech, následně hrála téměř v 70 filmech a televizních inscenacích.

Poprvé se objevila v roce 1974 v komediích HOLKY Z PORCELÁNU a JAK UTOPIT DOKTORA MRÁČKA.

Již tehdy měla výraznou – nikoli však ještě korpulentní, jako v pozdějších letech – postavu, která ji předurčovala do rolí maminek, ale i samostatných žen s venkovským naturelem a energickým vystupováním. Přestože její role byly vesměs vedlejší, až epizodní, díky její výraznosti a také častému reprízování slavných filmů s její participací zůstává v širokém povědomí diváků (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT, 1977; POZOR VIZITA, 1981; SESTŘIČKY, 1983). Výraznější roli Marušky, k níž byla předurčena svou fyziognomií, hrála v hořké komedii SEDM HLADOVÝCH (1987), v zapamatovatelné vedlejší roli léčitelky excelovala v dramatu Učitel tance (1994). Také v pozdějších letech hrála v řadě filmů a inscenací, od poloviny 90. let však trpěla rakovinou, jíž nakonec podlehla.

1945 – Jmenována nová (poslední) protektorátní vláda, jejímž předsedou se stal R. Bienert (zastupoval i státního prezidenta E. Háchu).

1969 – Zemřel Jan Palach, český student (* 11. srpna 1948)

Jan Palach

Jan Palach (11. srpna 1948, Praha – 19. ledna 1969, Praha) byl studentem historie a politické ekonomie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který na protest proti potlačování svobod po okupaci Československa armádami států Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem spáchal 16. ledna 1969 sebevraždu sebeupálením v horní části Václavského náměstí v Praze.

Na následky rozsáhlých popálenin tři dny poté zemřel na Klinice popálenin FNKV a LFH UK v Praze.

Jeho ošetřujícími lékařkami byly prof. MUDr. Radana Königová, CSc. a doc. MUDr. Jaroslava Moserová, DrSc.

Vystudoval gymnázium v Mělníku. Na Filozofickou fakultu ho v roce 1966 nevzali, i když uspěl při přijímacích zkouškách.

Začal proto studovat na Vysoké škole ekonomické.

V roce 1968 svůj pokus dostat se na Filozofickou fakultu zopakoval, tentokrát úspěšně.

Na podzim se účastnil mnohých protestních akcí včetně studentské stávky. Protože však neviděl žádný významný pokrok, pravděpodobně začal uvažovat o radikálnější akci.

V lednu 2009 byla zveřejněna skutečnost, že historici objevili dokument, podle kterého Palach v lednu 1969 chtěl, aby studenti obsadili budovu rozhlasu. Palach svůj návrh odeslal 10 dnů před svou sebevraždou v dopisu adresovaném tehdejšímu studentskému vůdci Lubomíru Holečkovi. Dokument objevil Petr Blažek, který se pokusil sestavit co nejpřesnější rekonstrukci událostí, které předcházely Palachovu sebeupálení, samotný čin i následné události včetně vyšetřování příslušníky Veřejné bezpečnosti. O svém posledním činu se ovšem před jeho vykonáním nikomu nezmínil.

Pohřeb Jana Palacha dne 25. ledna 1969 se stal velkým protestem proti pokračující okupaci. Po vzoru Jana Palacha se upálil 20. ledna 1969 na pomníku T. G. Masaryka v Plzni Josef Hlavatý. Zemřel 25. ledna 1969. Přesně měsíc po pohřbu Palacha – 25. února 1969 – se na Václavském náměstí upálil osmnáctiletý student šumperské železniční průmyslovky Jan Zajíc. V dubnu 1969 je následoval v Jihlavě Evžen Plocek. Ačkoliv tyto protestní sebevraždy hluboce otřásly veřejným míněním, neměly větší vliv na politickou situaci v tehdejším Československu.

Jan Palach byl pohřben na Olšanských hřbitovech. Roku 1973 byly jeho ostatky zpopelněny a popel uložen v rodných Všetatech. Převoz proběhl tajně a narychlo. Prázdný hrob byl však hojně navštěvován i nadále. V roce 1990 se urna s popelem vrátila na Olšanské hřbitovy.

V tzv. Palachově týdnu, od 16. ledna do 22. ledna 1989, probíhaly v Praze protestní akce zaměřené proti komunistickému režimu. Jednalo se tak o předstupeň listopadových událostí.

Po Janu Palachovi je pojmenována také planetka (1834) Palach, kterou 22. srpna 1969 objevil astronom Luboš Kohoutek na hvězdárně Bergedorf.

V prvních měsících roku 1969 došlo k vlně sebevražedných pokusů mladých lidí, kteří následovali Jana Palacha. Tato dějinná událost je unikátní v celosvětovém měřítku. Po Palachovi se do konce dubna 1969 pokusilo o sebevraždu 26 lidí, z toho 7 zemřelo. Nejznámější z nich je Jan Zajíc. Ani on, ani nikdo z dalších lidí, kteří se počátkem roku 1969 upálili, se ale s Janem Palachem takřka jistě neznali a nebyli členy žádné organizované skupiny. Jména dalších jsou Evžen Plocek, Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová a Michal Lefčík, který se upálil v Košicích 11. dubna 1969. S výjimkou Josefa Hlavatého se ale informace o jejich činech na celostátní úrovni omezila jen na několikařádkovou zmínku v černé kronice Rudého práva.

Jan Palach sám si nepřál další mrtvé, jak dokazují písemné poznámky a výpověď jeho spolužáka Luboše Holečka o rozhovoru s Palachem v nemocnici: „Můj čin splnil účel. Ale ať už to nikdo neudělá. Ať se ty studenty pokusí zachránit, aby celý život zasadili ke splnění našich cílů. Ať se přičiní živí v boji.

1970 – Předsednictvo ÚV KSČ projednalo návrh dopisu k výměně členských legitimací, spojenou s prověrkou a pohovory, šlo o nejmasovější stranickou akci („čistku“), která se týkala více než 1,5 miliónu členů strany. Dále zastavilo trestní stíhání R. Baráka a projednalo jeho žádost o stranickou rehabilitaci. Uvolnilo V. Pavlendu z funkce člena předsednictva, přijalo požadovanou rezignaci A. Dubčeka na členství v ÚV KSČ a ÚV KSS. Zároveň byla projednána také rezignace O. Černíka.
Ministr kultury ČSR jednal s predestinovanými členy uměleckých rad: za divadelníky s V. Vejražkou, za hudebníky s J. Pauerem a za výtvarníky s A. Zábranským.

1971 – Odbor vyšetřování Vojenské kontrarozvědky zahájil stíhání generálmajora Karla Peprného, který byl velitelem Pohraničních stráže v letech 1966 -1969. Trestného činu se měl dopustit tím, že pozměnil rozkaz ministra národní obrany z 20. 8. 1968 – poskytovat maximální pomoc okupačním vojskům a nařídil pouštět přes hranice čs. občany, kterým mohlo hrozit zatčení v okupovaném Československu. Prezident republiky L. Svoboda údajně trestní stíhání později zastavil.

1974 – V Praze byl zahájen ustavující sjezd Československého svazu žen; předsedkyní byla zvolena M. Kabrhelová.

1978 – V německém Emdenu byla ukončena evropská výroba automobilu Volkswagen Brouk

1983 – Revoluční osobní počítač Apple Lisa byl uveden na trh.

1993 – Česká republika byla přijata za 180. člena OSN.

1998 – Zemřel Carl Perkins, americký zpěvák a kytarista (* 9. dubna 1932)

2005Ukrajinský nejvyšší soud zamítl všechny stížnosti poraženého prezidentského kandidáta Viktora Janukovyče.

2006 – Došlo k letecké katastrofě slovenského letadla An-24, při které přišlo o život 42 z 43 vojáků vracejících se z mírové mise KFOR.

2007 – Druhá vláda Mirka Topolánka získala důvěru.

Svátky:

Svátek mají Doubravka, Márius, Marta a synové, Agritius a Sára.

V občanském kalendáři má dnes svátek Doubravka. Toto jméno je bezesporu slovanského původu a patrně souvisí s podstatným jménem doubrava, což je jiné označení pro "dubový háj".

Naše dějiny znají Doubravku, která byla dcerou knížete Boleslava I. a roku 965 se provdala za polského knížete Mečislava, jehož známe spíše jako Měška I. Z jejich svazku se narodil budoucí vynikající první polský král Boleslav Chrabrý. Náš jinak velice decentní kronikář Kosmas píše o této svatbě se skrytým narážkami. Uvádí, že si nevěstinka dala na hlavu věneček, který se však pro ni už jaksi nehodil. To si mohl slavný kronikář klidně odpustit, neboť o takových věcech se nemluví, natož aby se o nich žertovalo. Ostatně Přemyslovci nebrali tyto věci zase tak vážně. Doubravka však měla pro polskou zemi zásadní význam - přinesla do pohanské krajiny křesťanství a vzdělanost a kulturní zvyklosti vůbec. V těch dobách jsme na tom byli v leckterém ohledu lépe než naši severní sousedé.

V českém církevním kalendáři je dnes připomínán svátek Mária, Marty a jejich synů. Márius měl sice ryze římské jméno, byl ale bohatým Peršanem, který někdy ve druhé polovině 2. století přicestoval s manželkou Martou a dvěma syny do Říma. Chtěl zde se jako křesťan poklonit u hrobů mučedníků, byl však s celou rodinou zajat. Zřejmě měl však římské občanství, protože po zatčení byli všichni popraveni mečem. Stětí bylo totiž čestným privilegiem římských občanů.

V římském kalendáři má dnes svátek také Agritius z Trevíru (Trier, Porýní-Falc, Německo). Narodil se kolem roku 260 a později se stal biskupem v Trevíru. O svou diecézi se poctivě staral a má zásluhu na úctě, které dodnes požívá město Trevír. Přinesl sem totiž ostatky sv. Matěje a do trevírské dvojité baziliky nechal uložit tzv. Kristovu sukni. Její pravost je dosvědčena již od roku 1107 a v našem století byla opakovaně v letech 1933 a 1939 veřejně vystavena. Agritius zemřel ve svém Trevíru v roce 332 a je pochován ve zdejším kostele sv. Maximina.

Konečně dnes v kalendáři najdeme i Sáru. Toto jméno vzniklo z hebrejského sáráh, což znamená "kněžna" nebo "vznešená paní".

Takové postavení skutečně měla manželka židovského praotce Abraháma. Z bible vyplývá, že musela být skutečnou krasavicí až do pozdního věku, neboť po ní toužilo mnoho mužů, mezi nimi dokonce egyptský faraon. Také syna Izáka měla až v požehnaném stáří. Písmo svaté praví, že jí bylo tehdy již 90 roků a zemřela ve věku 127 let v Hebronu. Kolik jí skutečně bylo se však již nedovíme, protože věk mnoha osob v bibli je počítán podle jiných měřítek, než je tomu dnes.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | čtvrtek 19.1.2012 13:07 | karma článku: 16.40 | přečteno: 1755x

Další články blogera

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 170 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 504 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 693 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 901 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 371 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
VIP
Počet článků 909 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...