Vzpomínáček - 11. ledna - Martin Štěpánek a Michal Tučný

11. 01. 2012 15:13:14
Korunovace Vladislava II. Fridrichem I. Barbarossou, erupce sopky Etna, objev Titanie a Oberonu, poprvé použit inzulín k léčbě diabetu, nasazení německých jednotek na Balkáně a v severní Africe, začátek ofenzivy německých ponorek, Enver Hodža, Martin Štěpánek, Michal Tučný, loď Republika, Jiří Kájínek, zemětřesení u Huascaránu, 11. leden 1969, pochod 300 000 Litevců za samostatnost, ředitel ČTV Jiří Hodač odstoupil po stávce, Apple Mac mini, Edmund Hillary...

11. ledna

Události:

1158Vladislav II. byl na sněmu v Řezně korunován Fridrichem I. Barbarossou královskou korunou. Získal tak jako druhý Přemyslovec královskou hodnost.

1509 – V Praze se konala korunovace Vladislavova syna Ludvíka (narozen 1. července 1506) za českého krále.

Vladislav ujistil české stavy, že vedlejší země Koruny (Morava, Lužice a Slezsko) zůstávají i nadále trvalou součástí Českého království.

1693 – Erupce sopky Etna.

1787William Herschel objevil Titanii a Oberon, první známé měsíce planety Uran.

1922 – V Torontu v Kanadě byl k léčbě diabetes (cukrovky) poprvé použit inzulín.

1935 – Lublaňská schůzka Stálé rady Malé dohody prokázala zájem ČSR na tzv. dunajském paktu navrženém 2. ledna t. r. Francií a Itálií; rozpory v podunajské oblasti zabránily realizaci projektu.

1941Adolf Hitler podepsal směrnici č. 22 – nasazení německých jednotek na Balkáně a v severní Africe.

1942 – Začátek ofenzivy německých ponorek u východního pobřeží USA – operace Paukenschlag.

1946Enver Hodža vyhlásil Albánskou lidovou republiku a stanul v jejím čele jako diktátor.

1947 – Narodil se Martin Štěpánek, český herec, dabér, režisér a politik († 16. září 2010)

Martin Štěpánek

Martin Štěpánek se narodil 11. ledna 1947 v Praze do opravdu umělecké rodiny. Jeho předek byl dramatik, herec, překladatel a divadelní ředitel Jan Nepomuk Štěpánek (1783 – 1844), otcem herec Zdeněk Štěpánek (1896 – 1968), nevlastní sestrou (matka herečka Elena Hálková) herečka Jana Štěpánková (*1934), bratrem herec Petr Štěpánek (*1948) a sestrou režisérka a televizní analytička Kateřina Štěpánková – Taberyová (*1951).

I přes silné herecké zázemí se původně zajímal o výtvarné umění a chemii. Po maturitě na gymnáziu se rozhodl pro studium medicíny, po nultém ročníku ale přešel na DAMU a absolvoval jí v roce 1969, i když diplom mohl získat až po roce 1989.

Ještě jako student hrál v ochotnickém studentském souboru a jako nositel jména slavného otce začal filmovat.

Stejně jako otec a bratr se stal členem činohry pražského Národního divadla (1968 – 1973).

Z politických důvodů odešel do Činoherního klubu (1973 – 1976) a pak do Divadla na Vinohradech (1977 – 1981). Kvůli neutuchajícím politickým tlakům, kdy se musel rozhodnout mezi členstvím v KSČ a nebo výpovědí z divadla se rozhodl v roce 1981emigrovat s rodinou z Československa. Jeho jméno a celá práce byly na osm let zakázány.

V Rakousku požádal s manželkou a dvěma dětmi o politický azyl (1981). Po práci v divadle Die Komödianten (1981 – 1982) roku 1983 odešel do Mnichova. A zde manželé pracovali opět v hraní a režírování na scénách Theatre Ensemble V. M. (1983 – 1987), dále Theatre 44, divadelní spolek Franze Werfela a vyučovali herectví.

Jako hlasatel a politický komentátor byl zaměstnán v českém vysílání slavného Rádia Svobodná Evropa (1983 – 1994). V roce 1994 se natrvalo vrátil s redakcí Rádia Svobodná Evropa (1994 – 2002) do svých rodných Čech a kromě psaní, pedagogické, veřejné a politické činnosti se opět trvale navrátil k herectví na divadle, ve filmu, v televizi, v dabingu a v rozhlase.

Postupně od roku 1995 Martin Štěpánek hostoval v Divadle na Vinohradech, v Národním divadle v Praze, v Lyře Pragensis, v Divadle v Dlouhé, v Divadle Ungelt, v Pražském komorním divadle a nebo v mladoboleslavském Městském divadle. Ovšem kvůli svým dalším aktivitám a nemoci čím dál tím častěji omezoval hereckou práci a kariéru.

Martin Štěpánek jako charakterní herec využíval všechny složky svého herectví. Zpočátku zpodobňoval svou statnou silnou postavou hrdinné a titulní mladé muže a chlapíky. V pozdějším věku se přehrál do postav charakterních, jež umocňoval i svým obličejem ověnčený plnovousem.

Ve filmu debutoval roku 1964 jako syn titulního ředitele Josefa Kudrny (Vlado Müller) v dramatu Jána Kadára a Elmara Klose OBŽALOVANÝ (1964). Během 60. let postupně herec Martin Štěpánek byl kajakářem Karlem Ostrým v Čechově kriminálce ALIBI NA VODĚ (1965), mladíkem intelektuálky Dáši (Květa Fialová) v komedii ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (1966) Zdeňka Podskalského, Oldou ve snímku Josefa Macha OBJÍŽĎKA (1968) a redaktorem Hartmanem v Gajerově FLIRTU SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (1969).

V 70. letech byl po svém otci druhým Ferdyšem Pištorou v remake divadelní hry „Obrácení Ferdyše Pištory“ pod názvem SVATÁ HŘÍŠNICE (1970) režiséra Vladimíra Čecha, dále gangsterem Alvarezem v Lipského parodii „ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU“ (1970), medikem Zdeňkem ve filmu PĚT MUŽŮ A JEDNO SRDCE (1971) Jana Matějovského, titulním spisovatelem Alexandrem Dumasem st. v Kachyňově TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (1971), partyzánským lékařem v dalším titulu Karla Kachyni VLAK DO STANICE NEBE (1972), postupně četařem Václavem Ratajem a nadporučíkem Otakarem Jarošem ve Vávrových dramatech DNY ZRADY (1973) a SOKOLOVO (1974), hospodářem v Mášově PROČ NEVĚŘIT NA ZÁZRAKY (1977), bocmanem Jandou v RUKOJMÍCH V BELLA VISTA (1979) podle Sequensova seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA a naposled tmavovlasým playboyem v komedii TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980) Zdeňka Míky.

Ještě před odchodem do zahraničí se Martin Štěpánek pravidelně zjevoval a účinkoval v rozhlase i na gramofonových deskách („Slovo a hlas“, „Dlouhý, Široký a Bystrozraký“, „Muž, který tisíckrát zemřel“, „Strakonický dudák“, „Tvrdohlavá žena“, „Tlustý pradědeček“, „Nikola Šuhaj Loupežník“ atd.), v dabingu (PROFESIONÁLOVÉ, DOKTOR V DOMĚ aj.), v televizních inscenacích (MĚSÍČNÍ KÁMEN; PRINC CHOCHOLOUŠ; MLADÍ U STARÝCH, STAŘÍ U MLADÝCH; KDYŽ PRAHA POVSTALA; KOTVA U PŘÍVOZU ad.) a v seriálech (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ŽENA ZA PULTEM, TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU či VE ZNAMENÍ MERKURA).

Po roce 1989 si ojediněle zahrál v české kinematografii hlavního vrátného pasáže v grotesce Juraje Herze PASÁŽ (1996), královského vyslance v pohádce KRÁLOVSKÝ SLIB (2001) Kryštofa Hanzlíka a naposledy zavražděného Markvarta z Vartenberka v historické detektivce Petra Nikolajeva JMÉNEM KRÁLE (2009). Představil se i ve studentských filmech Studia FAMU (RÁNO neb V NOCI), slovenských (Karol ve filmu ŠERIF ZA MREŽAMI) a německých (seriál KOTTAN ERMITTELT).

Rozvinul a obnovil i práci v rozhlasových a nahrávacích („Bílá velryba“, „Duch Děvky“, „Proces Ezry Pounda“, „Záhada zlaté štoly“ i „Vymahač“), dabingových (př. SMRT NA NILU, MEDVĚDÍ BRATŘI, HLEDÁ SE NEMO, VOJNA A MÍR) a televizních (tř. CESTA DO PAŘÍŽE, ZÁZRAČNÉ MEČE, ZLÁ MINUTA, ČESKÝ ROBINSON a seriály HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK, MANŽELSKÁ TONUTÍ, NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, LETIŠTĚ, POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, dokument 13. KOMNATA) studií.

Jako novinář a publicista různých fejetonů, komentářů a glos pracoval v Rádiu Svobodná Evropa (do roku 2002), v Českém rozhlase a v různých periodikách, časopisech a publikacích. Štěpánkovou další aktivitou bylo fotografování a malování olejomaleb. Širší veřejnost se s jeho malířskou vášní mohla seznámit blíže během výstavy „Herci malují“ v pražských Petřínských sadech (1980).

Svojí veřejnou práci završil od 4. září 2006 do 8. ledna 2007 jako ministr kultury České republiky ve vládě předsedy Mirka Topolánka a pak krátce jako Topolánkův externí poradce. Po svém otci zdědil složitou a bouřlivou povahu a jako on, byl i svobodným zednářem a miloval zbraně a myslivost.

Jeho ženou byla herečka, kolegyně a nejbližší spolupracovnice Jaroslava Tvrzníková (*1940), s níž měl syna, divadelního scénografa Jana Štěpánka (*1970) a dceru, tiskovou mluvčí Josefinu Štěpánkovou (*1977). V posledních letech svého života trpěl vážnou nemocí. Herec Martin Štěpánek ukončil svůj život dobrovolně střelnou zbraní 16. září 2010 v Praze ve svém vinohradském bytě ve věku šedesáti tří let.

Narodil se Michal Tučný, český zpěvák († 10. března 1995)

Michal Tučný
Legenda české country music, zpěvák Michal Tučný se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Již jako dítě se věnoval hudbě, když první zkušenosti získal ve sboru Lidové školy umění. Hrál na klavír a kytaru a ve čtrnácti letech bubnoval ve školním dixielandu.

Byl vyučený prodavačem a maturitu složil v roce 1965 na obchodní škole. Na začátku jeho hudební kariéry působil v několika kapelách různých hudebních žánrů. Hrál například také v beatové skupině The Makers, kterou založil jeho bratr Vít.

Na scénu country music vstoupil v roce 1967, když se účastnil historicky první Porty jako host skupiny Rangers. S písní Johnnyho Hortona "Whispering Pines" zaznamenali úspěch a první ročník Porty vyhráli. Spolupráce se skupinou Rangers však neměla dlouhého trvání a na dalším ročníku Porty se již objevil se svou novou skupinou Rivals.

Zlom v kariéře nastal po setkání s Janem Vyčítalem a následným příchodem do skupiny Greenhorns. Do té doby Michal preferoval převážně zpěv v angličtině, ale po Vyčítalově tlaku začal zpívat česky a následně vznikly první hity, jako "Rovnou, tady rovnou," "El Paso", "Blízko Little Big Hornu" a další. V roce 1970 měli Greenhorni svoje první vystoupení v televizi a tím byla hvězdná dráha Michala Tučného definitivně rozjeta.

Po tvůrčích neshodách v roce 1974 opustil Greenhorny a společně s Petrem Novotným a Zdeňkem Rytířem vytvořili první Tučňáky, ale rozpadli se dříve, než stačili odehrát první koncert. Poté následovala úspěšná éra s kapelou Fešáci, která trvala do roku 1980, a dala vzniknou několika hitům jako "Já tajně cvičím" , "Dávej vinu dálkám" nebo "Sundej z hodin závaží". Vrchol kariéry přišel začátkem osmdesátých let, když se Zdeňkem Rytířem opět založil Tučňáky. Tentokrát už spolupráce fungovala a vznikly nezapomenutelné hity, jako "Báječná ženská", "Poslední kovboj", "Rád se brouzdám rosou", "Všichni jsou už v Mexiku" a mnoho dalších. Na televizní obrazovce se objevil v několika estrádních pořadech, jako například "Televarieté". Také měl svůj pořad "Country Club Michala Tučného" v Českém rozhlase.

Po bouřlivém vztahu s o 13 let starší jazzovou zpěvačkou Evou Olmerovou se v roce 1971 se seznámil s herečkou Černého divadla Laterny magiky Martou Novotnou se kterou se v roce 1980 oženil. S manželkou vyženil i dceru Gabrielu. Jeho osobní i profesní život byl negativně ovlivněn alkoholem. Později přišly i zdravotní potíže. Během let byl mnohokrát hospitalizovaný v nemocnici a absolvoval jedenáct operačních zákroků. Poslední roky již přestal koncertovat a přestěhoval se s manželkou na chalupu v Hošticích, kde začali podnikat. Zemřel po dlouhé nemoci 10. března 1995. Pochován je v jeho milovaných Hošticích, které se staly poutním místem. Lidé navštěvují jeho hrob, který se pozná podle obrovského žulového klobouku z dílny sochaře Michala Gabriela. V Hošticích se také každoročně koná festival "Stodola Michala Tučného" na který každý rok zavítá tisíce lidí.

1952 – Bývalá obchodní loď Michigan vyplula poprvé pod československou vlajkou a s novým názvem Republika.

1961 – Narodil se Jiří Kájínek, český mediálně známý zločinec

1962 – Velké zemětřesení v okolí sopky Huascarán zabilo na 4000 lidí.

1969 – V Trutnově vystoupil s projevem nový český ministr vnitra J. Grösser, v němž kritizoval bývalé členy vlády J. Hájka, O. Šika a některé studentské funkcionáře. V Mimoni na „aktivu zdravých sil KSČ“ vystoupil s kritikou polednového vývoje V. Nový. Sovětský svaz oznamuje, že uspořádá na území Československa vojenské manévry.

1990 – V Litvě se konal pochod 300 000 lidí za samostatnost země na Sovětském svazu.

2001 – Z funkce ředitele České televize odstoupil po několikadenní stávce jejích zaměstnanců a veřejných protestech Jiří Hodač.

2005 – Společnost Apple představila svůj miniaturní počítač Mac mini.

2008 – Zemřel Edmund Hillary, novozélandský cestovatel, první člověk na Mount Everestu (* 20. července 1919)

Svátky:

Svátek mají Bohdana, Teodora a Marie (Elekta od Ježíše).

Bohdana, která má dnes svátek podle občanského kalendáře, je jméno slovanské. Vzniklo doslovným překladem řeckého jména Teodora (též Theodóra) a znamená "dar Boží". Dá se tedy říci, že kdo má doma Bohdanu, má ji přímo od Boha.

Theodóra nebo, chcete-li, Bohdana nebyla v historii jen tak někým. V 9. století byla totiž byzantskou císařovnou. Její původ však nebyl královský. Narodila se v docela obyčejné rodině, ale císař Theofilos si ji prý vybral pro její velikou krásu. Těžko říci, zda to bylo šťastné manželství. Spíše o tom můžeme pochybovat, neboť v životopise světice jsou pasáže, ze kterých je zřejmé, že její manžel byl prostopášník a Bohdana se jej pokoušela odvrátit od zhýralého života. Asi se jí to nepodařilo, neboť císař zemřel velice brzy. Po jeho smrti se ujala mladá císařovna vlády za nezletilého synka. Panovala patnáct let mírně a moudře. Když však její syn Michael III. nastoupil na otcův trůn, musela Bohdana pro různé zlé intriky a úklady opustit dvůr a uchýlit se do kláštera.

Jiná slavná Teodora byla dcerou urozených rodičů z Alexandrie. Žila na začátku 4. století, zrovna v době, kdy v tomto egyptském městě počalo pronásledování křesťanů, nařízené císařem Diocletianem. Před zdejšího soudce Procula předstupovali postupně všichni zajatí křesťané a dostala se sem i Teodora. Výslech byl nejprve mírný, protože římský úředník měl ohled na její váženou rodinu. Když se však dívka vytrvale odmítala vzdát své víry a obětovat římským bohům, snažil se ji Proculus zlomit. Děvče vydrželo všechna mučení i třídenní tvrdé vězení. I zvolil tedy lstivý soudce jinou metodu. Nechal dívku odvést do městského nevěstince. Vyděšená Teodora se ocitla v jedné z komůrek, kde by nechtěla být ani po smrti, a "očekávala" zákazníka. Vtom vstoupil do místnosti římský legionář jménem Didymus, začal ji uklidňovat a navrhl jí cestu k záchraně. Jeho nápad byl jednoduchý - vyměnili si oděvy a Teodora bezpečně opustila vězení. Takový příběh ale nemohl skončit šťastně. Didymus byl jako římský občan odsouzen ke stětí mečem. Když jej vedli na popravu, přiběhla Teodora a před soudcem i početným davem volala: "Didyme, stal jsi se rukojmím mé cti, ale ne mého života, na smrt jdeš pro můj útěk - jdu s tebou!" Zemřeli společně, snad 28. dubna 304.

V českém církevním kalendáři má dnes svátek Marie Elekta od Ježíše. Původně se jmenovala Kateřina Tramazzoli a narodila se 28. ledna 1605 v Terni (Itálie). Do kláštera vstoupila již v roce 1612 a roku 1629 skládá řeholní sliby. Hned potom ji představení posílají do vídeňského kláštera karmelitek u kostela sv. Josefa. Po devíti letech je Marie zvolena převorkou. A její pouť ještě zdaleka nekončí. 1. září roku 1656 odjíždí do karmelitánského kláštera v Praze. Velice rychle zvládá češtinu a stává se opět vůdčí osobností i duchovní útěchou a vzpruhou pro ostatní. V té době již je Marie Elekta nemocná, strádá horečkami a velice trpí. Ve velkých bolestech umírá 11. ledna 1663 v Praze. Její spolusestry ji ctily jako světici hned po smrti, a proto požádaly, aby byl její hrob otevřen. Stalo se tak 16. ledna 1666 a k všeobecnému údivu se ukázalo, že Mariino tělo je neporušené. Po zrušení kláštera v roce 1772 bylo tělo přeneseno do Pohledu a v roce 1792 do Prahy, kde odpočívá v kostele sv. Benedikta na Hradčanech. S beatifikačním procesem bylo započato v roce 1924.

Prameny:

Václav Rameš: Po kom se jmenujeme
František Čapka: Dějiny zemí Koruny české v datech
česká, slovenská, německá, anglická a ruská Wikipedia
archivy syndikátu novinářů
Česko-Slovenská filmová databáze

Autor: Vlastimil Šantroch | středa 11.1.2012 15:13 | karma článku: 17.84 | přečteno: 1963x

Další články blogera

Vlastimil Šantroch

Sonet

Trocha poesie nikoho nezabije. Nechme politiku politikou. Aneb takovej sonet pane, to je vlastně šlágr.

17.3.2023 v 15:37 | Karma článku: 9.67 | Přečteno: 170 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Sbohem a trenýrky

Trocha poezie nikoho nezabije. Když jsem viděl (díky Bohu) poslední televizní vystoupení Miloše Zemana, nedalo mi to. Mistr Nezval jistě promine ;-)

5.3.2023 v 14:12 | Karma článku: 22.06 | Přečteno: 504 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Soudruhu, táhni...

Před pětasedmdesáti lety proběhl bolševický puč zvaný "Vítězný únor". Následovala více než čtyřicetiletá doba temna.

25.2.2023 v 0:29 | Karma článku: 23.78 | Přečteno: 693 | Diskuse

Vlastimil Šantroch

Jé, ty jsi ještě blbější...

Znáte to, jsou takové zapeklité situace, taková drobná nedorozumění, kdy v dobré víře něco plácnete, a pak jste za blbce.

9.10.2022 v 0:24 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 901 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.71 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse
VIP
Počet článků 909 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1694

Trochu muzikant, trochu komediant, trochu programátor, trochu grafoman, trochu magor... :-)

TOPlist

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...